Proves i experiments per millorar la qualitat dels vins

L’objectiu d’aquestes proves és aconseguir un vi Chardonnay fermentat a baixa temperatura en barrica nova, que mantingui totes les expressions aromàtiques del Chardonnay amb un toc delicat i fi de roble

Aquest any sha fermentat el Chardonnay de les finques Mas de Valls i Mas de Mata a finals dAgost. El most desfengat sha fermentat amb 7 tipus de roure de procedència diferent. França (Allier), Estats Units (Pennsilvanià), Hongria, Romania, Rússia, Eslovàquia i Alemanya. Aquestes proves es venen realitzant des de fa dos anys, amb resultats molt favorables per a roures desconeguts.

CARACTERÍSTIQUES DELS DIFERENTS TIPUS DE ROBLE:

– ROURE AMERICÀ (espècie QUERCUS ALBAR): Fusta procedent de l?estat de Pensilvania. Aquesta fusta és coneguda per la seva rapidesa i accelerada aportació dels aromàtics (aromes exòtics, coco i vainilla) al vi.

– ROURE FRANCÈS (espècie QUERCUS SENSILIFLORA): Fusta procedent del bosc dAllier. Destructura física molt tancada (selecció de grans molt fins). Potència i enriqueix els vins durant les criances lentes; respectant la tipificació de la varietat i oferint finals de paladar molt persistents, frescs i aromes de gran elegància i personalitat. En aquests tipus de fusta destaquen discretament els aromes més especiats, secs.

– ROURE ROMANÈS (espècie QUERCUS SENSILIFLORA): Aquest roure presenta una estructura física de gra extra fi, molt semblant al roure francès Tronçais. Proporciona aromes molt fins i elegants amb finals de paladar molt persistents.

– ROURE RUS (espècie QUERCUS SENSILIFLORA): Procedents de la zona del Caucaso, que presenta una estructura física de gra fi, ja que sha desenvolupat en una zona freda. Ens proporciona un roure adequat per realitzar una criança lenta, proporcionant els aromes frescs amb lleugeres notes especiades i de fusta, i tot això acompanyat de post-gust de llarga duració.

– ROURE HÚONGARÈS (espècie QUERCUS PETRAE): Procedent del Nord Oest dHongria, de la zona de Szigetvar. Aquest roure és un arbre de muntanya, resistent a les gelades i de creixement lent (gra fi) i anelles regulars. És un roure que respecta els aromes varietals, aportant al mateix temps un lleuger gust a fusta. Aquestes varietats de roure són molt semblants al roure francès de la zona de Nevers o Vosges (centre de França)

En aquest estudi sintenta trobar el roure més adequat pel nostre Chardonnay, el qual és el tipus que ens aporta més notes aromàtiques, sense que estiguin amagades per una sensació de fusta molt forta i torrada. Totes les barriques són noves i disposen dun torrat mig.

Shan realitzat diferents cates a la bodega entre professionals (enòlegs i comercials vitivinícoles) i altres dirigides al públic en general en restaurants i clubs de cata, per així poder avaluar quin roure és millor, segons els consumidors, pel nostre Chardonnay De Muller. Aquesta experiència ens ajuda a entendre els gustos del consumidor i veure cap a on tenim que dirigir l?elaboració del nostre Chardonnay.

Aquí tenim un exemple dels resultats de la cata realitzada per 46 persones al Restaurant Arena el Novembre del 2003.

Resultats del roure escollits en primera i segons posició respectivament:
1.- Roure Hongarès
2.- Roure Francès
3.- Roure Rus
4.- Roure Americà
5.- Roure Romanès

Al 2004 hem repetit la mateixa cata, però ampliant el número de vins i de catadors. El número de vins amb diferents tipus de roure catats van ser 7, i 54 catadors; la majoria restauradors i sommeliers de la zona de Tarragona i del Priorat.

Resultats dels roures escollits en primera i segona posició respectivament:

1.- Roure Hongarès
2.- Roure Francès
3.- Roure Eslovac
4.- Roure Rus
5.- Roure Americà
6.- Roure Alemany
7.- Roure Romanès

Amb aquestes dades observem com tan el roure hongarès com el francès tornen, com lany anterior, a quedar en primeres posicions, seguits de roures de lEst dEuropa (eslovac, rus). Així determinem que el roure hongarès i francès i els roures de lEst són molt adequats per a la fermentació del Chardonnay en barriques. Per aquest motiu, la majoria de barriques del nostre cupatge de Chardonnay De Muller 2004 està format per barriques hongareses i franceses.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies